Bitkilerin, süs bitkilerinin ve bilhassa meyve ağaçlarının üretilmesinde kadim tarihten beri uygulanan bir metottur. Doğada, ormanlarda dalların birbirine sürtünmeleri sonucu kendiliğinden oluşan bir çeşit aşılanmanın, ilk insanlar tarafından görülerek meyve ağaçlarının iyileştirilmesinde kullanılmaya başladığı düşünülmektedir.
Meyve
çeşitleri, genel olarak tohumla üretildiklerinde çeşit karakterini
kaybederek, yabanileşmeye doğru yönelmektedirler. İşte bu sebepten,
aşılama veya çelikleme metodları ortaya çıkmıştır. Onun için, aşı usulü
ile üretmek mecburiyetinde kalınmaktadır. Üretilmesi istenilen, kaliteli,
bol verimli ve hastalıklara dayanıklı meyve çeşitlerini, aşılamak yoluyla
çoğaltmak imkânı sağlanmaktadır.
1.
Aşılama Nedir
Aşılama, iki bitki parçasını bir bitkiymiş gibi kaynaşarak ve büyümelerine
devam edecek şekilde birleştirme tekniği veya sanatıdır. Yeni bitkinin üst
kısmını veya tacını meydana getirecek olan (aşı) kısmına kalem, alt
kısmını veya kökünü meydana getirecek kısmına anaç adı verilir.
Aşılamanın Amaçları
1- Tür ve çeşidin ismine doğru fidan
üretimi,
2- Başka ve kolay metotlarla
çoğaltılamayan çeşitlerin ortadan kalkmasına engel olmak,
3- Büyük ağaçların çeşitlerini
değiştirmek,
4- Islah çalışmalarında belirli
özellikleri için seçilen çöğürlerin büyümelerini çabuklaştırmak,
5- Ağaçların zarar gören kısımlarının
tamiri,
6- Bazı anaçların özelliklerinden (bodur
anaçlar gibi) yararlanmak,
7- İyi bir çeşit aşılamak,
8-
Virüs hastalıklarının incelenmesi
için aşı yapılır.
Meyvecilikte Aşı ile üretim en emin ve çabuk sonuç alınan bir tekniktir.
Aşı için bir ANAÇ ve bir de DAMIZLIK AĞAÇ veya fidan
gerekir. Özerine aşı yapılacak ağaç veya fidana ANAÇ; kendisinden
aşı kalemi alınana ise DAMIZLIK AĞAÇ denir.
Nessun commento:
Posta un commento