Bağ-bahçe ziraatında aşının ya da aşılama tekniğinin bir çok türü var ise
de bunları iki ana grupta toplamak mümkündür.
1- Göz Aşıları (veya yaprak aşısı)
2- Kalem aşıları
3. Göz Aşısı ve Çeşitleri
Altında odun dokusu bulunan veya bulunmayan küçük bir kabuk parçası ile
bunun üzerindeki tek bir göz ile yapılan aşılara göz aşısı denir.
Göz aşıları, yalnızca bir tomurcuğun (gözün) kullanıldığı özel bir kalem
aşısı şeklidir.
Göz aşıları meyve ağaçlarının çoğaltılmasında, kalem aşılara göre daha
çabuk uygulanabilir. Göz aşıları, küçük fidanlarda kullanılmaktadır. Göz
aşılarının çoğu, anacın aktif büyüme halinde bulunduğu, kabuğun odundan
kolayca ayrıldığı mevsimde yapılır.
Göz aşıları uygulandığı dönemlere göre;
a) İlkbahar Mart-Nisan aylarında (erken sürgün aşı dönemi).
b) Mayıs sonu-Haziran başı (Haziran göz aşısı veya geç
sürgün göz aşısı dönemi).
c) Temmuz sonu-Eylül başı (durgun göz aşısı dönemi)
olarak gruplandırılabilir.
Durgun Göz Aşısı:
Bu aşı genellikle yaz (Temmuz sonu-Eylül
başı) aylarında yapılır. Bu dönem meyve fidanlarının çoğaltılmasında en
önemli bir dönemi kapsar. Anaç üzerine takılan göz, aynı yıl tutar, fakat
kışa girildiğinden uyanmayıp, ertesi yıl ilkbaharda sürer. Daha çok,
kışları soğuk geçen yerlerde uygulanır. Durgun aşıda gözler, o yılın
sürgünlerinden alınırlar.
Sürgünler kuvvetli olmalı, üzerlerinde sürgün tomurcuğu
bulundurmalıdırlar.
Aşı yaparken göz alınan sürgünler kesildikten sonra yapraklar, kısa bir
yaprak sapı kalacak şekilde temizlenir. Gözler, anaca takıldıktan 2-3
hafta sonra kaynama oluşması muhtemeldir. Yaptığımız aşıda; eğer gözün
yanındaki kısa kesilmiş yaprak sapı düzgün olarak koparsa veya
kendiliğinden düşerse bu aşının tuttuğuna işarettir. Yaprak sapı kuruyup
buruşmuş ise muhtemelen aşı tutmamıştır.
Sürgün Göz Aşısı:
Sürgün Göz aşısında; göz anaca takıldığı
yıl uyanır ve aynı yıl sürgün verir. Uygulanış tekniği durgun göz aşıya
benzer, ilkbaharda anaç kabuk vermeye başladığı zaman yapılır. Aşı
sürgünlerinin, kışın şiddetli soğuklardan zarar görmeleri tehlikesi
vardır. Onun için, sürgün göz aşısı, kışları ılık geçen yerlerde yapılır.
Sürgün göz aşısı, aşıya ve yerine göre;
a) İlkbahar (Erken) Sürgün Göz Aşısı
Mart-Nisan aylarında anaca su yürümeye başladığında uygulanır. Aşı için
gerekli kalemler durgun mevsimde alınıp, aşı zamanına kadar saklanır.
b) Haziran (Geç) Sürgün Göz Aşısı
Mayıs sonu veya Haziranın ilk haftalarında başlanır ve Temmuza kadar devam
edilir.
Göz
Aşısının Yapılışı:
Toprak seviyesinden 15 santim yükseklikten itibaren, aşı çakısının ucu
ile anacın kabuğu (T) şeklinde kesilir. Kesik kısmın iki kenarındaki
kabuk, aşı çakısının tırnağı ile yerinden kaldırılır. Bundan sonra
üzerinde aşı gözlerinin bulunduğu kalem ele alınır. Bir gözün üst ve
altında bir parmak kadar bir kısım bırakıldıktan sonra, gözün altı hafif
odunlu olarak kesilir. Anacın tepesinin daha yüksek tarafında iki anacın
kesilen kısmına yukarıdan aşağıya doğru sürülerek yerleştirilip, rafya ile
sarılır. Göz aşılarının tutup tutmadıkları, aşıdan 15-20 gün sonra belli
olur.
T Göz Aşısı (Kalkan Aşı)
Bu aşı
yöntemi göz aşıları içinde en çok bilinen ve yetiştiriciler tarafından en
çok kullanılan bir yöntemdir. Genellikle 6 mm ile 2.5 cm arasındaki çapa
sahip anaçlara büyüme devresinde uygulanır. Aşı topraktan 5-25 cm
yükseklikte yapılır. Anaç T şeklinde kesilir. Göz ise kalkan şeklinde
odunlu ve odunsuz olarak kesilir ve anaçta açılan T içerisine
yerleştirilir. Aşı yeri rafya ile hava almayacak şekilde bağlanır. Aşı
bağı 15-20 gün sonra kesilir
Ters T Göz Aşısı
Yağmurlu bölgelerde yağmur sularının açılan T içerisine girmemesi ve
enfeksiyon oluşmaması için ters T aşı metodu uygulanmaktadır. Ancak
burada, anaçta yapılan kesim ters T şeklinde olup , aşı gözü
alınırken de kalemdeki kesim üstten alta doğru yapılır
Yama Göz Aşısı
Dikdörtgen biçimindeki bir kabuk
parçasının anaçtan kesilip çıkarılması (üzerinde bir göz bulunan) ve kalem
üzerinde aynı büyüklükte bir kabuk parçasının çıkartılıp yerine anaçtan
kesilen ve bir göz ihtiva eden parçanın anaç üzerine yerleştirilmesi
şeklinde olur. Genellikle T göz aşısının başarısız olduğu tür ve
çeşitlerde uygulanır. Bu aşıda başarılı olmak için, gece ve gündüz ısı
farkının az olduğu dönemler seçilmelidir. Aşı çabuk yapılıp, çabuk
bağlanmalıdır.
Flüt Göz Aşısı
Bu aşı
yama göz aşısına benzer. Farkı, çıkartılan kabuk parçasının gövdeyi hemen
tamamen saracak şekilde büyük olmasıdır.
Yongalı Göz Aşısı
Bu aşı
metodu ilkbaharda büyüme başlamadan önce veya yaz aylarında su noksanlığı
veya başka bir sebeple büyümenin durduğu hallerde kabuğun odundan kolayca
ayrılmadığı zamanlarda yapılır. En önemli nokta, anaçta açılan T’ye
yongalı gözün çok iyi yerleştirilmesi ve çok iyi bağlanmasıdır. Yongalı
göz aşısı, durgun mevsimin dışında, Nisan ve Mayıs aylarında, arazi
koşullarında durgun gözlerle yapılabilir
Kalem Aşısı ve Çeşitleri
Taze
kesilmiş anaçla taze kesilmiş kalemin kambiyum bölgelerinin üstüne gelecek
şekilde sıkıca temas ettirilerek anaç ile kalem arasında bir bağlantı
kurulmasına kalem aşısı denir. Kalem aşıları, göz aşısı
yapılamayacak olan meyve ağaçlarına yapılır. Kalem aşılarında, üzerinde
2-3-4 göz bulunan bir dal parçası (kalem) kullanılır.
Kalem,
üzerinde birkaç uyur göz bulunan ve bir sürgünden ayrılmış bir parçadır.
Birçok kalem aşı yöntemi bulunmakla birlikte pratikte en çok
kullanılanları kakma aşı, çoban aşısı, yarma aşı ve İngiliz aşısıdır.
Dilcikli (İngiliz) Aşı
Dilcikli aşı; 6 mm ile 1.2 cm çapında küçük anaçların aşılanmasında
kullanılır. Bu aşının yapılabilmesi için anacın ve kalemin aynı kalınlıkta
olması gerekmektedir. Bu aşıda kalemde ve anaçta aksi yönlerde olmak üzere
2.5-6 cm uzunluğunda pürüzsüz bir kesim yapılır. Bu kesitin üzerinden
birer dilcik kesilir ve bundan sonra anaç kalemin dilleri birbirinin içine
sokulur
Ekleme Aşı (Dilciksiz Aşı)
Ekleme
aşı; 1-2 yaşlı çöğürlere uygulanır. Dilcikli aşıda olduğu gibi anaç ve
kalemde, meyilli bir kesim yapılır. Kesim yüzeyi anaç ve kalemde eşit
uzunlukta olmalıdır. Kesimden sonra, anaç ve kalemin kambiyum dokuları
karşılıklı çakıştırılır
Kenar (Yan) Aşı
Kenar
aşı, kalemin kendinden daha kalın anaçlara uygulanır. Kalem, anacın yan
kısmına yerleştirilir. Bu aşı, yarma, kakma ve dilcikli aşının
uygulanamadığı çapı 2.5 cm' dallara uygulanır. Anaç üzerinde 20-30°'lik
meyilli ve 2,5 cm derinliğinde bir kesim yapılır. Kalem 7.5 cm uzunlukta
ve 2-3 gözlü olmalıdır. Kalemin dip kısmı kama şeklinde 2.5 cm kadar
uzunlukta kesilir. Kalemin kambiyum çakışmasını sağlayacak şekilde anaçta
açılan kesit içine yerleştirilerek hafifçe anaca doğru çekilir
Yarma Aşı
Yarma aşı, gövdesi bilek kalınlığında küçük ağaçlara veya büyük ağaçların
ana dallarında çeşit değiştirmek amacıyla yapılan bir aşıdır. Anacın
tepesi kesilir ve üzeri perdahlanır. Anacın tepesine yarma aşı usturası
dikey bir şekilde konarak üzerine tahta tokmakla yavaş yavaş vurularak,
anacın tepesi yarılır. Üzerinde 2-4 göz bulunan kalem de alttaki gözün iki
yanından başlanarak düzgün bir şekilde yontulur. Kalem takılırken, anacın
ve kalemin kabuklarının birbirine denk gelmesine dikkat edilir
Kakma Aşı
Göz aşılarının tutmayan fidanlara ilkbaharda kakma aşı yapılır. Kakma aşı,
çeşit değiştirmede ve en çok baş parmak kalınlığındaki (7.5-10 cm) veya
daha kalın dallara (anaçlara) uygulanmaktadır (Şekil 9).
Aşılanacak anacın tepesi, toprak seviyesinden itibaren bir karış
yükseklikten hafif meyilli olarak kesilir. Anacın tepesinin daha yüksek
tarafında iki bıçak kesimi (4-5 cm uzunlukta ve düzgün yüzeyli olmalı) ile
(V) şeklinde bir oluk açılır. Aşı kaleminin ucu anacın oluğuna uyacak
şekilde yontulur. Hazırlanan kalem (10-12 cm uzunlukta ve iki üç gözlü )
anacın oluğu içerisine, anaçla kalem kabukları birbirine denk gelecek
şekilde yerleştirilir.
Kabuk (Çoban) Aşı
Kabuk
aşısı, kalınlaşmış anaçlara (çapları 25-30 cm olan dallara) su yürüdükten
ve kabuk odundan kolayca ayrılabildikten sonra tatbik edilir. Anaç düzgün
olarak kesilir ve üzeri perdahlanır. Kalemler 10-15 santim boyunda 2-3
gözlü olurlar. Kalemin en altındaki gözün karşı tarafından, bir taraflı
olarak yontulur ve üzerinde oturmayı kolaylaştırmak için, kertik yapılır.
Hazırlanmış kalem, evvelce kuru kalemle anacın kabuğu içerisinde açılmış
olan yuvasına yerleştirilir
Yanaştırma Aşı
Yanaştırma aşı; anaç ile damızlık bireylerin birbiri ile yapışacak
yüzeyleri kambiyum tabaklarına kadar açılıp her ikisinin açılan yüzeyleri
üst üste getirilip sıkıca bağlanmasıdır (Şekil 10). Bu aşının yapılmasında
üç yöntem bulunmaktadır.
Kertikli yanaştırma aşı: Anaç ve damızlık aynı kalımlıkta olmalıdır. Anaç ve
damızlık gövdeden, 2-5 cm uzunluğunda birer parça kesilir. Bunlar,
kambiyumların karşılıklı olabilmesi için eşit uzunlukta olmalıdır.
Dilcikli yanaştırma aşıda
: Anaç ve damızlıkta dilcikler açılarak birbiri içine
geçirilir.
Kakmalı yanaştırma aşı :
Anaç kabuğunun damızlık kabuğundan çok kalın olduğu durumda
yapılır. Anacın kabuğunda iki paralel kesim yapılır ve aradaki kabuk
çıkarılarak 7-10 cm uzunlukta dar bir oyuk meydana getirilir. Anaçta
açılan kanal, damızlığın çapında olmalıdır. Damızlıkta bu kanala karşılık
gelecek şekilde bir kesim yapılarak anaca yerleştirilir
İngiliz Kalem Aşı
Kışın,
sera veya camekanda yapılan bir aşıdır. Anaç ile aşı kaleminin aynı
kalınlıkta olmasına dikkat edilir. Anacın tepesi vurulur ve aşı bıçağı ile
anacın tepesinden itibaren 3-4 santimlik kısmı, bir taraflı olmak üzere
dikine kesilir. Üzerinde 4-5 göz bulunan ve anaçla aynı kalınlıktaki
kalemin alt ucu, anaçtaki gibi kesilir, kalemin kesik kısmı anacın kesik
kısmı üzerine oturtulur.
Aşı Macunları ve Yapılışı
Kalem
aşılarının yapılmasından sonra aşı bölgesi aşı bağı ile bağlandıktan sonra
aşı macunu ile kapatılmalıdır. En fazla kullanılan aşı macunları iki
çeşittir. Ayrıca üretilip satılan kaliteli macunlar bulunmaktadır. Aşı
macunlarının faydaları ise;
1- Aşı
bölgesini kapatarak su kaybını önler
2- Aşı
bölgesinin dış etkenlerden zarar görmesini engeller.
Sıcak Macunlar
Kullanılan materyal;
Zift 500 gr
Balmumu 500 gr
İçyağı
(eritilip süzülmüş) 300 gr
Elenmiş ince odun külü 125 gr
Balık tutkalı 42 gr
Hazırlanışı
Zift
ile balmumu ufak parçalara ayrılıp bir kap içersinde ve alevsiz ateş
üzerinde ısıtılarak eritilir. Diğer bir kapta içyağı yine ateş üzerinde
eritilir ve sonra zift ile balmumu eriğine katılır. Bunların üzerine ince
elenmiş odun külü dökülüp iyice karıştırılarak ısıtılmaya devam edilir.
Kaplara dökülür. Macun soğuyunca katılaşır. Kullanılacağı zaman yumuşaması
için ısıtılması gerekir. Ancak, macunu çok sıcak olarak kullanılmamasına
dikkat edilmelidir.
Soğuk Macunlar
Soğuk
macunlar, hazırlandıktan sonra ısıtılmaya gerek kalmadan yumuşaklığının
koruyan macun çeşididir.
Kullanılan materyal;
Ham reçine (çam sakızı) 2 kg
Bezir
yağı 20 gr
Balmumu 100 gr
Mavi
ispirto 300 gr
Hazırlanışı
Çam
sakızı ateşte eritilir, buna bezir yağı ve balmumu katılır. İyice
karıştırılıp eritildikten sonra ateşten indirilerek soğuması beklenir.
Sonra yavaş yavaş karıştırılarak ispirto ilave edilir.
Nessun commento:
Posta un commento